De reisverhalen van Miles To Go op weg door Engeland

Driving in fog en bumps

Het wordt avond in Engeland. De eilandbewoners trekken een wit dekbed over zich heen en sluiten hun ogen. Dichte mist vult de landwegen waar twee lichtjes hun weg proberen te vinden. Miles doet zijn best om drie meter voor zich uit te kijken, maar het zicht is beperkt en de voortgang beperkt zich tot een luttele tien kilometer per uur.

Overnachten in de Highlands

Wij proberen nog een slaapplekje te vinden, maar we zien niets, laat staan een mooie stek om van de nachtrust te genieten. “Hard turn right”, roept Claire. En Leon trekt aan het stuur om de Land Rover door de scherpe bocht te loodsen. We zien niets maar laten ons leiden door TomTom. We zien de weg door op het scherm van ons navigatiesysteem te kijken. “Rechte weg halve kilometer vooruit”. En het gaspedaal gaat iets dieper naar beneden. Miles haalt even adem en zet een versnelling in.

Onhoudbaar stuurwiel

Terwijl onze dappere held zich door het onzichtbare landschap ploetert, stuitert hij af en toe door een kuil, of raakt een stukje van het pad af. Who thought England was perfect, should think again! We rijden maximaal dertig kilometer per uur, als het rechter wiel door een diepe kuil rijdt. Het stuur begint onhoudbaar op en neer te slaan en sturen wordt onmogelijk. Alleen remmen werkt en als de auto bijna tot stilstand is gekomen, komt het stuur weer tot rust.

Wat nu weer? Geen reden tot paniek en even doorrijden om te kijken of het vaker voorkomt. We zijn ondertussen gewend aan tegenvallers en dat is goed te merken. We beginnen te brainstormen wat er mis kan zijn. De stuurdemper versleten, of los getrild, de stuurkogels versleten, of misschien iets met de banden?

Over het ijs in Schotland
Over het ijs in de winter in Schotland

De resterende kilometers gebeurt het steeds vaker. Het gebeurt vooral tijdens lage snelheden en bij oneffenheden in de weg. De enige oplossing is hard remmen tot stilstand komen en dan weer verder rijden. Nu zijn de eilandbewoners wel de traagheid van de oudere Serie Land Rover gewend, maar traag en ook nog abrupt remmen is wel iets te veel geeist van de oplettendheid van de gemiddelde Engelse weggebruiker. We komen vaker in angstwekkende situaties terecht dan ons lief is en besluiten in een dorpje op de parkeerplaats te gaan slapen om de problemen te vergeten.

De volgende ochtend kruipen we onder de auto om te ontdekken dat de spoorstang krom is. Probeer die maar eens te vervangen op de zaterdag voor Kerst! We bellen wat rond en nergens is iets te regelen tot na de Kerst. Tja, dan maar iets anders verzinnen. We rijden naar een onderdelenboer, zetten Miles voor de deur en gaan Kerst vieren bij de familie van Claire.

Rituelen in India

Bestaat er een God?

In Varanasi, India, word je aan het denken gezet. Geloof is hier aan de orde van de dag. India kent vele geloofsuitingen. We ondergaan het.

Miles on the road

Grijze reizigers

We travelled remote places, but always we met senior people in their white campervans. They turn up out of nowhere like nomads in the desert.

De reisverhalen van Miles To Go op weg door Engeland