Reisverhalen van Miles To Go in Darjeeling

De overblijfselen van Engelse glorie

Darjeeling, ooit de zomerverblijfplaats van de Engelse elite in India. Een stukje Victoriaans Europa in het bergachtige noorden van India, waar de Engelsen de thee introduceerde vanuit het Indische Assam. Thee uit Darjeeling, wie kent het niet? In ieder huis in Nederland staat wel een pakje thee uit deze streek van India. Wij reden erheen om een lekker kopje thee te drinken in gepaste sfeer. Onze beste gok was om thee te drinken in de ‘Planters club’, ‘members only’.

Lidmaatschap voor theeclub Darjeeling

Gelukkig is het lidmaatschap voor iedereen bereikbaar, als je maar in je geldbuidel tast. Eerst kijken, dan lid worden is ons motto. En dan ontdek je de werkelijkheid van de Engelse overheersing; vergane glorie. In je gedachte voel je de exclusiviteit van het lidmaatschap, maar je ogen zetten je meteen weer op de bodem van het overbevolkte Indische continent. Hier leeft geen Britse aristocratie meer, hier wordt geen thee geschonken door Indische onderdanen. Hier heerst de verleden tijd, scheuren in de muur en verfwerk dat bladdert om de volgende pagina te lezen. Geen stijl meer, alleen vergankelijkheid. Wij besluiten om geen lid te worden. Er moet een ander plek zijn, waar thee in Darjeeling op zijn best is.

Berg op naar Darjeeling India
Berg op langs de trein naar Darjeeling

In de gehele theestad, is amper een plek te vinden waar je thee kunt proeven, zoals je whisky’s kunt proeven in Schotland. We eindigen in een winkelcentrum waar een sfeervol klein winkeltje, naast de plaatselijke bioscoop, verschillende theesoorten verkoopt. Je kunt daar eerst de verschillen proeven, voordat je besluit om iets te kopen. We gaan ervoor zitten. Je voelt je pink omhoog gaan als je het theekopje naar je getuite lippen brengt. Ligt het aan de omgeving, of stijgt het reizen ons nu echt naar het hoofd? Tea time voor Miles to go. Bij ieder kopje krijg je uitleg in welk jaargetijde de  theeblaadje geplukt zijn, of het klasse 1,2, of 3 blaadjes zijn, en op welke hoogte de plantage ligt. Je zet je smaakpupillen op actief om de verschillen te ontdekken en zo de thee op waarde te schatten. Bij whisky ging dat toch iets vanzelfsprekender!

Schotland en munroes verhalen

Munro’s en whiskey

De reisverhalen van Miles To Go brengen ons naar Schotse gastvrijheid en we gaan op zoek naar de wildkampeer plekken, pubs en whiskey.

Reisverhalen uit Nepal Leon en Claire laten zich zegenen

Nepal op zijn kop

In Nepal is de verleiding groot om een kayak te pakken en de gletsjer rivieren te bedwingen. We wagen het erop en schrijven ons in.

Reisverhalen van Miles To Go in Darjeeling